Vuosijuhlat

Vuosijuhlat ovat akateemisista pöytäjuhlista arvokkaimmat, ja yksi vuoden merkittävimmistä tapahtumista. Sitsien tapaan vuosijuhlilla eli tuttavallisemmin vujuilla nautitaan hyvästä ruoasta, juomasta, seurasta, lauluista ja puheista. Tämän lisäksi vuosijuhlilla jaetaan tunnustuksia ja palkintoja ansioituneille tahoille, kuten vuoden indecsläiselle sekä vuoden opettajalle. Arvokkuus näkyy illan ohjelmassa ja korostuu vieraiden juhlavan pukeutumisen ja edustavan käytöksen myötä.

Indecsin vuosijuhlilla pääjuhlasta ilta jatkuu jatkoille sekä seuraavan päivän silliaamiaiselle eli sillikselle. Silliksellä jätetään pääjuhlan pönötys ja tarkoituksena onkin rentoutua, muistella edellistä iltaa ja viettää hauskaa yhdessä juhlaporukan kesken.

Vuosijuhlien pukukoodi

Juhlien tunnelmaa määrittää suurilta osin juhlijoiden juhlava ja arvokas pukeutuminen. Indecsin vuosijuhlilla pukukoodina on juhlapuku akateemisin kunniamerkein.

Juhlapuku, englanninkieliseltä termiltään white tie, on juhlavin iltajuhlissa käytettävä asu. Miehellä juhlapuku tarkoittaa frakkia, naisilla pitkää juhlapukua. Frakin kanssa suositellaan käytettäväksi kiiltäviä kenkiä ja valkoista rusettia, ja myös liivin väri on iltatilaisuuksissa useimmiten valkoinen. Frakki voidaan korvata mustalla puvulla, tällöin käytetään mieluiten helmenharmaata solmiota ja valkoista taskuliinaa. Frakkia ei voi koskaan korvata smokilla. Naisilla juhlamekko on usein juhlavasta materiaalista valmistettu ja pituus on ideaali, kun vain kengänkärjet näkyvät. Laukun tulisi olla pieni ja ilman hihnaa, ja korujen tulisi olla hillittyjä. Hiusten on suotavaa olla juhlavasti kiinni, mutta tätä voi kukin vieras soveltaa harkintansa mukaan.

Akateemisissa pöytäjuhlissa asuun sisällytetään usein myös mahdolliset akateemiset kunniamerkit, niin myös Indecsin vuosijuhlissa. Akateemisilla kunniamerkeillä tarkoitetaan yliopistojen ja ylioppilasyhteisöjen myöntämiä kunnia- ja ansiomerkkejä sekä ylioppilaskunta- tai osakuntanauhoja. Niitä käytetään vain yliopistojen ja ylioppilasjärjestöjen juhlissa kunniamerkin myöntäneen tahon ohjesääntöjen mukaisesti. Indecsillä on käytössä ansio- ja kunniamerkit sekä nauha.

Käyttäytyminen illan kuluessa

Vuosijuhlilla tapaa paljon tuttuja, mutta vastaan voi tulla myös ennestään tuntemattomia. Tuntemattomiin tutustuu parhaiten esittelyn kautta, ja juhlan alussa onkin kohteliasta esittäytyä vierustovereilleen. Myös heidän vieressään istuvien kanssa voi olla soveliasta vaihtaa muutama sana, ja illan aikana pöytäseurueeseen on oiva tilaisuus tutustua paremmin. 

Puheenvuorojen aikana ei ole suotavaa syödä, juoda, pitää ääntä tai muutenkaan häiritä puheenpitäjää. Puheenvuorot päättyvät aina lauluun, joka useimmiten liittyy puheeseen. Myöskään laulun aikana ei ole tapana syödä, ellei laulu sitä erikseen vaadi. Mitä tulee juomaan, tapana on, ettei juomaa, edes vettä, saa juoda ennen kuin se on avattu, aivan kuten sitseillä. Avaamisella tarkoitetaan tässä sitä, että sille pidetään puhe ja lauletaan laulu, jonka päätteeksi otetaan ensimmäinen siemaus. 

Arvokkaammissa juhlissa alatyylisiä lauluja ei tule laulaa. Näitä ovat esimerkiksi kaikki Rasputinin julkaisukelvottomat laulut (400-499). Seremoniamestari voi halutessaan julistaa ruokarauhan esimerkiksi pääruoan ajaksi, jotta ihmiset pääsevät nauttimaan syömisestä rauhassa, ruuan jäähtymättä.

fiSuomi